Vasara beveik įpusėjo, pomidorai gerokai paūgėjo. Nemažai darbo prideda pažąstinių ūglių ir lapų skabymas, labai greitai jie plečiasi, Perun beveik geometrine progresija didėja, kiekviena šaka iš karto kitą šaką augina. Kelias šakas su žiedais nupjoviau, sukišau į kabančius maišus, gavosi papildomi dalyviai kabančių pomidorų eksperimente. Šįkart padariau labai paprastai - išdūriau skylę nupirkto substrato maiše, įgrūdau stiebą, pakabinau ir gerokai palaisčiau per dar vieną skylę.

 
Kabantis pomidoras

Į šiltnamį suleidau kibirėlį Kalifornijos sliekų, kad purentų ir tręštų dirvą, po kurio laiko radau juos susikoncentravusius ties žarna, kur daugiau drėgmės. Žemės paviršius gerokai padžiūvęs, jau keli mėnesiai drėgmę gauna tik iš žarnos, bet pomidorai auga gerai, nenuleipę, matyt šaknys jau pasiekusios giliuosius sluoksnius. Šiek tiek pabarsčiau trąšų ir gerai užpyliau vandeniu. Vis planuoju pasidaryti visų giriamo dilgėlių raugo, tik netenka laiko atrasti ... Užfiksavau kai kurių veislių egzempliorius, kviečiu pasidžiaugti.

Atėjo dar vienas džiaugsmų etapas - pomidorų mezgimasis. Įdomu stebėti kaip mažas taškelis pučiasi ir tampa vis panašesnis į pomidorą. Kiekviena veislė turi savo specifiką, atrodo vis kitaip.

 

Labai žavūs Chocolate ir Red Cherry, kekės nenusvirusios, elegantiškas kiekvieno pomidoriuko kotelis su apykakle. Į arbūzą panaši Tigerella, tik daug mažesnė :) San Marzano iš karto rodo savo pailgą formą.

Chocolate CherryRed CherryTigerellaSan Marzano
 
 

Polbig su smailia apačia, Ivet gan standartinės, apvalios pomidoro formos. Goldene Kionigin kol kas neatrodo, kad augins didelius vaisius, panačiau į vyšninių kekes. Užtai Delizia išsiskiria - didelis, raukšlėtas. Įdomu, kad ant to paties krūmo auga ir lygūs, neraukšlėti vaisiai.

PolbigIvetGoldene KioniginDelizia
 

Dar kol net šiltnamis nebuvo pastatyas, pasodinau kelis pomidorus prie namų į vazonus. Atrinkau pačius stipriausius daigus, žinojau kad lauke jiems teks daugiau iškentėti. Vazonai stovi po stogu, pietryčių pusėje. Ir ką gi, pirmuosius mezginukus parodė šie augintiniai, Minibel apsipylė mažyliais, kol kas Ivet ir Perun lenkia šiltnamio kolegas dydžiu. Tigerellos vaisiai mažesni, bet kekė gausesnė, Polbig auga panašiai.

Minibel vazonePerun vazoneTigerella vazonePolbig vazone