Per darbus nedažnai tenka aplankyti šiltnamį, šį kartą jis pasirodė jau pradėjęs ruoštis rudeniui ... Pomidorų stiebai remia stogą, metas pradėti juos riboti. Tai reiškia stabdyti naujų ūglių, žiedų, pomidorų auginimą. O rodos neseniai įsivažiavo sirpimas. Bent jau žalių pomidorų dar daug, nokti tikrai yra kam. Įdomu, kad pirmieji užmegzti pomidorai buvo gan smulkūs, užaugę viduriniame arba aukštesniame stiebo lygyje yra daug stambesni. Gal tuo metu šaknys jau buvo pasiekusios dirvožemio sluoksnį, kuriame susikaupę daugiau maistingųjų medžagų? Nors rodos kaip tik viršutinis turėtų būti derlingesnis, ten kaupiasi ir pūna nuokritos, sukasamas taip pat tik paviršius. Pradėjus megzti beveik netręšiau papildomai, pabarsčiau minimaliai pomidorų trąšų. Toliau purškiau tik sliekų ekstraktu, prieš pat nokimą nustojau ir tai daryti. Kol kas derliumi džiaugiuosi, juk yra savų skanių pomidorų :) Nusivilti dar nėra pagrindo, nes nėra su kuo palyginti derliaus dydžio. Intensyviai pildosi skaičiavimo lenta, manau apie 10 kg jau nuskinta.

Derliaus skaičiavimo lenta

Reikėtų vėl paskabyti lapus, kad daugiau energijos vaisiai gautų, dabar tikras miškas. Nuo pačių pomidorų labai linksta, griūva stiebai. Jei jau nuvirsta ant žemės, tokius ir palieku. Kadangi paviršius mulčiuotas ir visiškai sausas (nelaistomas), noksta jie ten gražiai. Kitais metais bandysiu išvengti rišimo vargo, jei sugalvosiu, kaip pasigaminti narvelius. Užtvėrei ir ramu.

Iš veislių favoritais išlieka Chocolate Cherry, pasakiško skonio. Vienintelis minusas tai jų dydis, daug nepririnksi. Kiti juodieji, Black Russian, Black Truffle, taip pat maloniai saldūs. Ivet hibridas labai derlingas, kaip sėklų gamintojas ir žadėjo. Stiebai vos laikosi (tiksliau nesilaiko) nuo svorio, paprasčiau jiems leisti tiesiog gulti. Tačiau skonis jų nėra labai ypatingas, lyginant su kitais, tiesiog pomidorai :). Galbūt labiau konservavimui, padažams tinka. Red Cherry pomidoriukai raudoni net ant pačios viršūnės, leisiu jiems dar paauginti šoninius ūglius.

Labai ryškiai skiriasi krūmai augantys pietrytinėje (labiau į rytus) ir pietvakarinėje (labiau į vakarus) pusėje. Pirmojoje, lapai smulkesni, daigai kompaktiškesni, daugiau pomidorų. Antrojoje energija labiau sukoncentruota į lapus, pomidorų mažiau. Įtakos gal turi ir skirtingas drėgmės pasiskirstymas, pirmoji pusė yra sausesnė.

Black russianIvetRed CherryVisas šiltnamis
 

Beje, kabokliai labai vešėjo, kol neprasidėjo lietingasis periodas. Tada pradėjo pūti lapai ir užsimezgę vaisiai. Išliko tik šaka, kuri gavo mažiau vandens. Vieną kitą pomidoriuką vis tik teko nuskinti, bet kitais metais kabinsiu ne ant turėklų, o po stogu.