Atėjo metas paskutiniam šio sezono įrašui. Paskutinę spalio savaitę nuimtas paskutinis derlius, kai kurie pomidorai jau buvo pašalę, dalis dar tinkami nokinimui. Padaryti paskutiniai įrašai į derliaus lentą, galima skaičiuoti viščiukus (pomidoriukus). Trumpai drūtai – nuskinta 40 kilogramų, 1227 vienetai. Rezultatai tiesą pasakius nesmarkiai tenkina, nes mačiau jog pradžioje vaisiai buvo gan maži, kekės negausios. Tik vėliau pradėjo rodyti savo grožį. Gali būti, kad laikui bėgant šaknys pasiekė gilesnius dirvos sluoksnius, kur daugiau drėgmės ir maisto. Kadangi kitais metais jau nereikės ieškoti šiltnamio ir daugybės kitų priemonių, bus laiko daugiau pagalvoti apie efektyvumą. Štai lentelė su detaliais duomenimis („mažaisiais“ pavadinau žemuosius „Vilma“ ir „Minibel“, kurie nebuvo kruopščiai registruojami):

Detalūs derliaus rezultatai
Derlingumas priklausė nuo įvairių faktorių. Pavyzdžiui krūmai augantys palei vakarinę šiltnamio sieną buvo labiau lapingi, nei augantys rytų pusėje. Pasodintiems prie pat bačkos taip pat sunkiau sekėsi, nes negavo daug saulės. Ilgesnį laiką neužsukus į šiltnamį užbujodavo pažąstiniai ūgliai. Diagramos apačioje rodo derliaus kiekį vienam krūmui pagal veislę gramais ir vienetais.

Priskinta nuo vieno krūmo (gramais)

Rezultatas gramais

Priskinta nuo vieno krūmo (vienetais)

Rezultatas vienetais

Žymėjau ir pirmojo skynimo dieną. Ankstyvumo laurai atitenka Red Cherry, pirmasis raudonas pomidoras nuskintas liepos 10 dieną. Rugpjūčio 1 diena beveik visos veislės jau buvo paragautos, teko laukti tik Black Truffle. Tačiau reikia paminėti, kad Black Truffle bei Chocolate Cherry buvo pasėti maždaug 3-4 savaitėm vėliau nei kiti. Tad šokoladiniai taip pat gan greitai pradeda sirpti.

Pirmo derliaus data

Auginimo sezono metu bandžiau prisiminti klaidas ar nesklandumus, kad per žiemą nepamirščiau, užsirašysiu :) :

  1. Drėkinimo žarną reikia kasti giliau. Ji buvo per arti paviršiaus.

  2. Reikia projektuoti sodinimo vietas. Ir jokiu būdu nesodinti tamsoje su žibintuvėliu :) (teko tai daryti šiemet). Chaotiškai susodintus daigus sunkiau prižiūrėti.

  3. Bandysiu pasigaminti narvelius, kad nereiktų naudoti virvių ir kuolų parišimui. Pomidorai gan greitai išvirsta, jei nespėji laiku parišti paaugusio krūmo. Be to virvės kai kur užveržė stiebą.

  4. Nebenaudosiu drėkinimo lovelių paprikų auginimui. Kadangi jie buvo atviri, garuojant vandeniui šiltnamyje laikėsi drėgmė. Rudeniop pasirodė įvairios grybinės ligos. Reikės pasidairyti drėgmės surinkėjų.

  5. Naudoti daugiau trąšų (pvz dilgėlių ekstrakto). Šį sezoną pomidorai buvo beveik netręšiami, tik retkarčiais papurkšdavau sliekų ekstraktu. Pradėjus megzti vaisius nustojau ir tai daryti. Vasaros gale pasireiškė magnio (dėmės ant lapų) ir kalio (juodi padžiuvę vaisių galiukai) trūkumas.

  6. Reikės atsirinkti veisles. Nebeauginsiu Marmande, nieko blogo negaliu pasakyti apie juos, tiesiog nenustebino nei skonis, nei derlingumas. Tigerella labai greitai pernoksta, nuskinti trumpai laikosi. Gerai prinokus ir žaviųjų dryžių nebelieka. Perun labai dekoratyvūs, tačiau skonis neypatingas, reikės nebent vieną krūmą dėl grožio turėti. Goldene Kionigin labai skani, bet labai įnoringa, sunkiai dygo bei augo. Kiti tikrai patiko, abu Cherry saldūs, Delizia minkšti ir skanūs, Black Truffle ir Black Russian ypatingo skonio, Ivet labai gausūs (nors krūmas gan mažas) ir atsparūs ligoms, Green Zebra malonaus skonio. San Marzano labai gerai laikosi nuskinti, skonis neblogas. Žinoma pasidairysiu ir naujų veislių pabandymui.

  7. Kabančiuosius pomidorus būtinai reikia kabinti po stogu. Derėjo puikiai, kol neprasidėjo lietūs.

  8. Jei dar ką atsiminsiu, įrašysiu :)

 Tiek šį sezoną, ačiū tiems kurie skaitėte ir dalinotės patarimais. Žiemos metu stengsiuosi atnaujinti straipsnius, parašyti naujų. Taip pat planuojama pomidorų veislių enciklopedija. Ir žinoma pavasarį prasidės nauji eksperimentai ir tyrimai.

P.S. Nė vienas pomidoras nebuvo užkonservuotas, visi buvo suvalgyti švieži :)