Po nelabai ilgos vasaros atėjo ruduo ir vėl metas atsisveikinti su pomidorais. Nors saulės dar kartais pašildo, dauguma lapų nudžiūvę dėl ligų ar vėsaus oro, nauji ūgliai bando augti, tačiau nieko gero jie jau nespės nuveikti. Nuskyniau visus paraudusius ir žalius pomidorus, apie 3 kilogramus, tiek liko paskutiniam pasidžiaugimui. Toliau eliminavimo darbai - reikia ištraukyti kuoliukus, išrauti pomidorus, surinkti įrangą ir uždaryti iki pavasario.

Rudens šiltnamis

Visą vasarą kruopščiai rašiau statistiką, stebėjau, kad ir kiti šiltnamio lankytojai tą darytų, deja deja ... Didelė dalis duomenų buvo suvesta telefone, programinės įrangos atnaujinimo metu jie tiesiog dingo ... Visgi lenta su pieštuku buvo patikimiau. Nepavyks padaryti detalaus palyginimo su pernykščiu derliumi, kadangi turiu duomenis tik apie nuskintus pomidorus maždaug nuo rugsėjo pradžios ar vidurio iki sezono pabaigos. Iš viso suskaičiavau 10,5 kg, manau iki tol buvo užauginta tiek pat ar šiek tiek daugiau, tad su didele paklaida šiemet priskinta ne daugiau 25 kg. Pernykštis rezultatas 40 kg, gerokai daugiau. Prognozavau menką šių metų sumą jau iš anksto, nokimas prasidėjo vėlai, anksti pradėjo pulti ligos, mezgimas prastas ... Teko girdėti ne iš vieno augintojo, kad nelabai sekėsi šiais metais. Kita vertus buvo ir besidžiaugiančių. Šiek tiek statistikos visgi išėjo padaryti, diagramoje vidutinio vaisiaus dydžio (gramais) palyginimas. Lyginau tik tas veisles, kurios augintos abu metus. Ivet ir abu Cherry parodė geresnius rezultatus nei pernai, kiti nepasikeitė arba šiemet buvo menkesni.

Vidutinio svorio palyginimas

Komplimentai Red Cherry nesibaigia, net ir pagal nepilnos statistikos duomenis, net ir nepalankios vasaros sąlygomis, vienas krūmas davė daugiau derliaus nei 2011 metais (2012m - 593g krūmui, 2011m - 493g krūmui). Ši veislė man kelia didžiulį susižavėjimą, užsitikrino vietą mano šiltnamyje ilgam :) Įtakos galėjo turėti gausesnis tręšimas (kuris pagal diagramą paveikė ne visus pomidorus) bei tai, jog Red Cherry augo ant vandens bačkos, tai reiškia, kad patyrė mažesnius temperatūros svyravimus. Didžiausią (nors mažesnį nei tikėtasi) vaisių pateikė Giant - 350g. Gausiu ankstyvu derliumi pasižymėjo Black See Man, tiesa jie gan greitai "išsisėmė", buvo stipriai paveikti dėmėtligės ir vėliau užaugino tik kelis vaisius.

Apibendrinant šių metų rezultatą, teigiamai galiu įvertinti šiuos patobulinimus:

  1. Lašinė laistymo sistema veikė daug geriau nei rasojanti žarna. Nereikėjo didelio slėgio, kad vyktų pakankamas lašinimas.
  2. Laistymo laikmatis leido išvengti nuostolių sausesnio oro metu, apskritai leido pamiršti šį rūpestį :)
  3. Agrodanga neleido išaugti piktžolėms, padėjo išlaikyti sausesnį orą šiltnamyje, švaresnę aplinką.
  4. Narvelių sistema iš bambuko lazdų neleido išgriūti pomidorams.

Kas nepasiteisino arba reikės tobulinti kitais metais:

  1. Bandysiu pritaikyti automatinį atidarytuvą durims. Kadangi vėdinimas vyko tik per stoglangius, durys atidaromos tik kartą per savaitę ar dvi, mano manymu nevyko pakankamas oro judėjimas. Dėl to lengviau puolė ligos, per karščius galėjo nukentėti apsidulkinimo kokybė.
  2. Prasidėjus karščiams juodą žemės dangą reikės užkloti, kad nekaistų. Kita vertus, šaltomis vasaros dienomis ji padėjo surinkti daugiau šilumos.
  3. Sėją reikės daryti kuo anksčiau, rinktis ankstyvesnes veisles. Kai kurie pomidorai šiemet tiesiog nespėjo pasireikšti, nes buvo pasodinti gan vėlai.

 

Tiek žinių šį sezoną, žiemos metu ketinu toliau plėsti veislių enciklopedija, papildyti straipsnius, regzti eksperimentų idėjas. Sėkmės ir iki susitikimo!

P.S. Į forumą idėjau porą idomesnių pasiūlymų kaip panaudoti žalius pomidorus