Senokai jau rašiau apie savo pomidorus, tačiau tai nereiškia, kad nustojau juos auginti. Tiesiog šeimoje atsirado mažas pomidoriukas ir internetinio puslapio reikalai buvo šiek tiek apleisti. Taigi ankstesniems skaitytojams sakau "Sveiki sugrįžę!", o naujiems "Sveiki atvykę!". Kaip ir kiekvienais metais, bandysiu mokytis iš savo klaidų, rinkti susijusią informaciją ir dalinsiuosi su jumis. Labai neblogos diskusijos ir patarimų dalybos vyksta forume.

Kadangi rašau sėjos proga, pirma pasidalinsiu kokias naujas veisles bandysiu šiemet. Rinkausi žemaūges veisles, kad nereikėtų daug vargti su raišiojimu, o ir šiltnamis nėra aukštas. Taip pat kreipiau dėmesį į atsparumą ligoms, nes kiekvienais metais išlenda tai vieni, tai kiti nesklandumai.

 

Naujos sėklos

Toyoto H

Roma VF

Ką rašo gamintojas: vidutinio ankstyvumo, žemaūgių pomidorų (aukštis - 35-60 cm) veislė. Atspari ligoms. Derlius po 110-125 dienų nuo sudygimo. Vaisiai pailgos formos, raudonos spalvos, sveria 60-80 g. Auginama lauke ir polietileniniuose šiltnamiuose. Geriausiai auga 22-24 0C temperatūroje.

Kodėl pasirinkau: patraukė labai žemas ūgis, daigus bus galima panaudoti kampų ir tarpueilių užsodinimui. Taip pat žiūrėsim, kiek jie atsparūs ligoms.

Toyoto H

Ką rašo gamintojas: vidutiniškai ankstyvas, labai derlingas, pusiau žemaūgio tipo hibridas. Vegetacijos periodas - 70 dienų. Vaisiai raudoni, pailgi, vienodo dydžio, apie 100 g svorio. Tinka šviežiam vartojimui ir konservavimui. Hibridas atsparus mozaikos virusui, verticiliozei, lapų fuzariniam vytuliui. Auginamas lauke ir nešildomuose šiltnamiuose.

Kodėl pasirinkau: pagal aprašymą atrodo ideali veislė - gan ankstyva, atspari ligoms bei šalčiui. Atidarius pakuotę radau žaliu sluoksniu dengtas sėklas (žiūrėti nuotrauką). Niekur neradau aprašymo, kokiu tikslu jos dengtos, tačiau manau tai gali būti skirta sėklų apsaugojimui, geresniam dygimui.

Orange Queen

Ką rašo gamintojas: vidutinio vėlyvumo, žemaūgė, labai derlinga veislė. Vaisiai dideli, sultingi, labai skanūs, aromatingi, vartojami švieži. Ši veislė, puikus pasirinkimas mėgstantiems didelius pomidorus. Auginami polietileniniuose ir stikliniuose šiltnamiuose.

Kodėl pasirinkau: norėjosi kažko geltono, dar įdomu pamatyti kaip ant žemo krūmo dideli pomidorai auga :)

 

Jau bandytos veislės

Iš senųjų jau bandytų veislių išrinkau žemaūges Polbig, Betalux, Black See Man, Vilma. Na o Red Cherry, Chocolate Cherry tiesiog skanūs, juos sėju ir ketinu sėti kiekvienais metais, tegu sau rezga krūmynus aplink laistymo bačką. Black See Man bei Chocolate Cherry turiu pririnkusi savo sėklų. Kaip vyko sėklų surinkimas, galite paskaityti čia. Kitos užsilikusios dar nuo 2011 metų, tikiuosi sudygs :) Kadangi man vis knieti kažką išbandyti ar daryti kitaip nei iki tol, įkvėpta pavyzdžių kai kuriuos pomidorus pasėjau į kiaušinių dėžutes. Smarkaus pranašumo nesitikiu, tiesiog nereikėjo pirkti naujų daigynų, nes seni jau baigia susidėvėti. Bijojau, kad popierius peršlaps nuo drėgmės, tačiau tai neįvyko.

Kiaušinių dėžutės panaudojimas

Kokios naujovės dar laukia maniškių pomidorų šiais metais? Bus atnaujinta laistymo sistema, senoji užsikimšo. Reikės pakeisti šiltnamio polikarbonatą, senasis prarado skaidrumą, stogas subadytas krušos. Visgi kiniškas produktas. Forumo dalyvių patarimu, ieškosiu kokybiško sertifikuoto polikarbonato. Ir galų gale reikia praturtinti dirvožemį, paskutinių metų rezultatas rodo, kad jis gerokai nualintas. Kuo turtinsiu dar nenusprendžiau, tai gali būti juodžemis, kompostas, mėšlas, pelenai ar jų kombinacija.Tiek šį kartą, einu pažiūrėti, galbūt jau kalasi pirmieji daigeliai. Tai įkvepiantis momentas sezono darbams :)