Pradedant  pomidorų sezoną pirmieji aikčiojimai pasigirsta vos tik pradeda dygti sėklos. Trapūs, gležni lapeliai skverbiasi į paviršių. Po šio etapo kitas džiaugsmo teikiantis įvykis yra žiedai. Nes tai įžanga į pomidorą, signalas, kad štai netrukus pasirodys ir jie. Todėl šiame įraše noriu skirti daugiau dėmesio žiedui. Parsinešiau kelias nuskintas žydinčias pomidorų šakas, kad galėčiau panagrinėti tas geltonas grožybes. Krūvoje paskende tarp lapų žiedai gal ir neatrodo labai dekoratyvūs, tačiau atskyrus po vieną ir įsižiūrėjus tikrai yra kuo pasigrožėti. Prieš pradedant - šiltnamio augintiniai laikosi gerai, nuskyniau apie pusę kilogramo raudonų pomidorų, krūvos žalių kekių laukia savo eilės. Laukiniai pomidorai dar neraudonuoja. Parsivežiau ir pamerkiau į stiklinę kelias nuskabytas pažastis su žiedais. Ir kai kurie jau užmezgė ir augina pomidoriukus. Stiklinėje! Tai tiek trumpai apie "statusą".

Šį žiedą sudaro penki žiedlapiai, kuokeliai suaugę į kūgio formos "palapinę" bei piestelė, kurios tik žalias galiukas kyšo. Kuokeliai būna aplipę žiedadulkėmis, piestelės lipni galvutė (purka) jų laukia. Vadovėlinėse iliustracijose (ir daugumoje augalų) kiekvienas kuokelis auga atskirai, ant jo galo dulkinėje bręsta žiedadulkės, kurios papūtus vėjui laisvai skraido. Tačiau pomidoras ypatingas tuo, kad kuokeliai suaugę ir saugo žiedadulkes viduje. Kad neskristų ant kitų žiedų ir tuo pačiu, kad apsaugotų savo žiedą nuo kitų žiedadulkių. Tad pomidorai yra griežtai savidulkiai. Norint sukryžminti skirtingas veisles,  kol dar nesubrendo žiedadulkės nuo motininio žiedo reikia pašalinti "palapinę" ir leisti piestelei subręsti. Tuomet perkelti žiedadulkes nuo tėvinio augalo. Nuotraukoje apačioje galite " pamatyti kaip pomidoras atrodo užėjus į "palapinės" vidų. 

Pats žiedas laikosi ant žiedsosčio, nuėmus žiedlapius matosi mezginė, panaši į mažytį žalią pomidoriuką (paveiksliukas žemiau). Tai dar nebutinai užsimezgęs pomidoras, jei žiedui dėl kokių nors priežasčių nepavyks apsidulkinti, mezginė tiesiog sunyks. Per aukšta temperatūra šiltnamyje gali būti viena iš prasto apsidulkinimo priežasčių. Taip pat pravartu žydinčius pomidorus kartais nesmarkiai pakratyti, kad žiedadulkės garantuotai nubyrėtų ir patektų ant piestelėspurkos.

 Pažiūrėjau žiedo dalis per mikroskopą ir padariau keletą nuotraukų, nėra jos labai kokybiškos, bet esmė matosi. Vėliau tą pačią informacija sudėsiu į straipsnį Pomidorai pro mikroskopo akį, kuriame jau yra stiebo, lapų bei pačių pomidorų vaizdų.

Nuotraukose iš eilės:

1. Pomidoro žiedlapis, su matomomis geltono pigmento granulėmis ląstelių viduje.

2. Pomidoro žiedadulkės, labai panašios į kavos pupeles.

3. Purka aplipusi žiedadulkėmis.