Šiais metais ruduo lietingas, tačiau leido ilgai pasimėgauti šiltu oru, nebuvo šalnų. Todėl pomidorų sezonas buvo ilgesnis nei pastaruosius keli metus. Spalio 11 dieną (pernai tai įvyko rugsėjo pradžioje) nuėmiau paskutinį derlių, žali ar raudoni, visi pomidorai keliavo į krepšį. Iš viso 3 kg bliūdelis, dar koks kilogramas liko kabėti, nes dėl drėgmės pasireiškė pelėsis. Kai kurie skaitytojai pasidalino informacija, kad jų šiltnamiuose pomidorai dar neblogai laikosi, lapai žali ir neskuba džiūti. 

Bandžiau ne vieną naują veislę, visą sąrašą su aprašymais galite rasti čia, noriu pasidalinti įspūdžiais tik apie labiau patikusias. Norėčiau paminėti, kad skirtingomis sąlygomis ta pati veislė gali pasirodyti skirtingai. Pvz dėl medžiagų trūkumo ar pertekliaus,  drėgmės ir panašių faktorių. Todėl mano įspūdžiai yra subjektyvūs :)

Black Cherry - labai gausios kekės, saldūs. Panašūs į Chocolate Cherry, tik stambesni. Smulkiųjų pomidorų mėgėjai būtinai turėtų  turėti juos kolekcijoje :)

Strillo F1 - anksti pradėjo ir vėlai baigė derėti, galima ilgai džiaugtis. Kekės gausios, nesivargindavau po vieną pomidorą skinti :) Saldūs, ryškiai raudoni ir dekoratyvūs. KItais metais tikrai sėsiu vėl.

Tipo F1 - paprasti įprasto skonio, formos ir dydžio pomidorai, nuobodoki :) Bet labai gausūs, derėjo ilgai ir nepasidavė ligoms. Juos siūlyčiau norintiems garantuoto rezultato.

Heartbreaker Vita F1 - labai šauni vazoninė veislė, labai ankstyva, visos šakos gausiai apkibo širdelėmis. Kai atrodė, kad augalas jau atidavė viską galėjo, pradėjo leisti naujus ūglius ir žydėti. Pomidoriukai labai saldūs ir ryškaus skonio. Stiebas neatlaiko sunkaus derliaus, būtina paremti.

Kitos naujai bandomos veislės didelio įspūdžio man nepaliko, tiesiog pomidorai. Bet atradau naują favoritą iš seniau turėtų sėklų, tai Baltarusijoje pirktos Grybnoje Lukoška (Grybų kraitelė). Labai švelnios konsistencijos, plona odelė, kąsnis sklandžiai slysta per minkštimą, nereikia saugotis trykštančių sėklų ir sulčių. Skonis kaip gero saldaus pomidoro su žemuogių prieskoniu. Galima valgyti kaip desertą :) Gaila, kad šiemet negausiai užderėjo, buvo tik vienas augalas, dėl to su niekuo nesidalinau :)

 Ar pasiteisino tręšimas arklių mėšlu? Šiek tiek. Smėlėtas mano šiltnamio dirvožemis per septynerius metus buvo gerokai nualintas, o šitas priedas paveikė ir daigų būklę, ir derlių, lyginant su praėjusiais metais. Kiekvieną skynimą svėriau, iš viso šiemet 21 kilogramas, pernai buvo nykiai mažai, apie 16kg. Jeigu lygintume su vidutiniais rezultatais mėgėjiškuose šiltnamiuose, tai nėra daug. Pagal užsodintą plotą (apie 7 kv. m.) geras rezultatas būtų išauginti 70 kg. Pirmaisiais auginimo metais, kai žemė dar nebuvo mačiusi šiltnamio ir pomidorų, man pavyko užauginti 40kg, antraisiais tik 25kg. Skaitytojas Upas labai gerai aprašė skaičiavimus forume, pateikiami duomenys ir mėgėjiškų, ir pramoninių šiltnamių. Tačiau mane tenkina, nes priežiūrai skiriu tikrai mažai laiko. Lankau šiltnamį maždaug kartą per 2 savaites. Prižiūrėdama dažniau, galėčiau laiku skabyti pažąstis ir lapus, dažniau parišti, esant karščiams daugiau vėdinti ir laistyti, bet tam neturiu galimybių. Pastebėjau, kad mano laistymo laikmatis labai susilpnina vandens srovę, tai kai kurie stiebai beveik nebuvo laistomi, lašintuvams nepakako slėgio. Iš pasodintų 36 augalų derėjo gal 25, kiti nunyko. Iš kitos pusės jie suteikė daugiau erdvės likusiems.

Kitais metais planuoju pariebinti dirvą juodžemiu ir vėl panaudoti arklių dovanas. Taip pat ieškosiu būdų padidinti vandens slėgį laistymo sistemoje, jei nepavyks, teks atsisakyti laikmačio ir naudoti jį tik tada, kai būtina. Štai dar pora vaizdelių iš rudeninio šiltnamio. Kaip matote drėgmės netrūko ,nes įsigalėjo pelėsis.