Pomidorų auginimas prasideda nuo sėklų, tad sausio gale pajutau, kad pats metas susigriebti ir jų įsigyti. Nepaisant to, kad visi pomidorai yra skanūs (nes tai juk pomidorai), norėjosi įvairovės - skirtingos išvaizdos, dydžių, spalvų, derėjimo laiko. Rodės Lietuvoje didelio pasirinkimo nebus, todėl naršiau įvairius internetinius puslapius, kuriuose galima nusipirkti sėklų. Akys raibo, bet teko prisiminti, jog planuojamas šiltnamis bus ne didesnis nei 10 kv.m., į kuriuos visų gėrybių ir grožybių nesutalpinsi. Ech, ir kaip išsirinkti... O viskas įvyko labai paprastai, užsukusi į vieną prekybos centrą aptikau bent 15 skirtingų veislių pomidorų sėklų, iš jų išsirinkau 5. Visgi galimybė pačiupinėti pakelį ir nusipirkti jį tuojau pat suviliojo labiau nei įsigjimas pelės spragtelėjimu. Tad pristatau jas čia. Žinoma tai nereiškia, kad kolekcija nebus papildyta, laiko dar yra.

 

 

Red Cherry

Red cherry

Klasikiniai Red Cherry, jie mažučiai, jų daug ir jie labai saldūs, griebiau neabejodama.Štai ką teigia sėklų gamintojas:

"Ankstyva veislė, sėjama kovo-balandžio mėnesį arba 60 dienų iki sodinimo į gruntą. Puikiai auga šiltnamiuose arba vazonuose.

Daigus sodiname 40x50. Auginimo laikotarpis 60-70 dienų. Derlius liepos-rugpjūčio mėnesį.

Pastabos: vaisiai apvalūs, 15-20g. Tinka salotoms, papuošimui ir konservuoti."

Reikės pabandyti porą kerų į vazoną pasodinti ankstėliau, galbūt pavyks paragauti vyšniukų greičiau nei nurodyta.

 

Marmande

Marmande

Sudomėjo pomidoro dydis, net iki 400g. Įdomu ar pavyks bent vieną tokį išauginti, o gal net pralenkti. Gamintojas informacijos pateikia gan kukliai:

"Vidutinio ankstyvumo veislė. Augalas aukštas. Vaisiai stambūs iki 400g, mėsingi. Auginami šiltnamyje.

Sėjama kovo-balandžio mėnesį, derlius rugpjūtį-spalį."

 

Ivet H

Ivet H

Sėklos gan nepigios, 10 vienetų - 7 litai. Tikėsimės stebuklo. Patraukė jų ankstyvumas. Gamintojo informacija:

"Labai ankstyvas hibridas skirtas auginti polietileniniuose šiltnamiuose. Augalas stiprus, atsparus stresams ir ligoms, užaugantis iki 1,8m aukščio, vaisių svoris 130-150g. Šis hibridas pasižymi kokybe, skoniu, derlingumu.

Sėjama nuo sausį-balandį, derlius gegužį-spalį."

Reikai paskubėti sėti, jau vėluoju. Gaila, kad hibridas, jei patiks, kitais metais sėklas vėl teks pirkti. Hibridų sėklos paprastai nepaveldi tįv savybių.

 

Polbig F1

Polbig F1

Vėlgi suviliojo ankstyvumas, taip pat patikėjau apibūdinimu "turi gerą skonį". Gamintojo informacija:

"Sėjama kovo-balandžio mėnesį į šiltnamius. Sodinimas 40x50cm. Derlius 45-60 dienų po sėjos. Vaisiai dideli 150-200g ir turi gerą skonį. Atsparūs ligoms"

 

Tigerella

Tigerella

Nepajėgiau atsispirti dryželių žavesiui, tikra stalo puošmena. Štai ką teigia sėklų gamintojas:

"Ankstyva, 150cm aukščio, labai tvirtu stiebu, atspari ligoms veislė. Galima auginti atvirame grunte, šiltnamyje, balkone, terasoje. Vaisiai vidutinio dydžio."

Įdomu kokiame klimate rekomenduojam auginti atvirame grunte, ar Lietuvoje tas taip pat galioja. Išsiaiškinsime bandymų metodu.