Praėjo lygiai mėnesis po sėjos, šiek tiek mažiau nei keturios savaitės po dygimo. Daigai jau nebeišsitenka mažytėje daigyno erdvėje, metas juos perkelti į asmeninius vazonus. Visi jau turi išleidę bent po du tikriuosius lapus, ne vienas skleidžia trečią ar ketvirtą.

 
Sodinimo priemones

Persodinimui pasirinkau tą patį durpių substratą, kurį naudojau sėjai, pamaišytą su kompostine žeme. Maišiau santykiu maždaug 3:1, kadangi daigai dar per gležni pakelti didelį organikos kiekį. Kita vertus maitintis jiems irgi reikia. Vazonėlius neapgalvotai pirkau iš anksto, dabar pamačiau, kad jie žemoki, ne visus pomidorus išeis apipilti žemėmis iki pat netikrųjų lapų. Bandžiau daryti kaupus, tačiau laistant jie nesunkiai išsisklaido.

 

Ką gi, imam šaukštą ar kastuvėlį (lauktuvė iš Olandijos), atsargiai krapštom įsišaknijusį pomidorą ir dedam jį į naujas erdvias patalpas. Kiekvienos veislės buvo pasėta 7 sėklos, dauguma išdygo su keliomis išimtimis. Goldene Kionigin tikrai labai sunkiai lindo iš po žemių, vienas daigas pasirodė tik prieš kelias dienas. Bet ir sudygusiems ne visiems pasisekė, smarkiai atsilikusius nuo tos pačios veislės kolegų palikau kaip neperspektyvius. O ir vietos ant palangių bei šiltnamyje yra ribota. Taigi rezultatas - 12 veislių, 61 vazonėlis.

Persodintas daigasVisi persodintiIsimtas daigasDaigas kastuvelyje
 

Sulaukus tokio amžiaus pasirodė daugiau skirtumų tarp veislių. Minibel patys žemiausiai, labai kompaktiški, apvaliais lapų kraštais. Red Chery, Perun taip pat ne iš didžiųjų. Black Russian išsiveržė dydžiu ir vešlumu, neatsiliko nuo jų ir Ivet hibridas. Gamintojas nurodo, kad Ivet turėtų suderėti ir duoti vaisių jau 45 dienos po sodinimo, matyt todėl ir skuba augti. San Marzano savotiška lapų forma, trikampiška, ne visai panaši į pomidorų, labiau į klevo. Goldene Kionigin labai nedaug karpyti, gan vientisi.

Persodintas San MarzanoPersodintas MinibelPersodinta IvetPersodintas Black RussianPersodinta Goldene Konigin
 

Sėklas daiginau ir iki šiol daigus auginau darbe, kadangi ten visuomet 23-26 laipsniai temperatūros. Bet 61 vazonėliui vietos ten tikrai nėra, tad teko parsivežti namo. Sąlygos pasikeitė - naktį temperatūra nukrenta ir iki 16-17. Manau augimas tikrai kažkiek sulėtės. Kita vertus dabar pomidorai gauna pietinės saulės, anksčiau stovėjo ant rytinės ir vakarinės palangės. Orams atšilus nešiu į verandą, galės mėgautis šviesos voniomis.