Taupyklė
 

Man visą laiką knietėjo, kiek iš viso išleidau šiam malonumui? Ar kada nors tai atsipirks? Naudą skaičiuoti gal dar ankstoką, juolab, kad viskas pirkta ne vieneriems metams. Bet išlaidos jau aiškios :) Čekių nerinkau, bet kainas litų tikslumu pamenu. Stulpelyje "Ar buvo galima atsisakyti" sužymėjau prekes pagal reikalingumą: "ne" reiškia, kad prekė tikrai reikalinga, "galbūt" - prekė nebūtina, bet įsigijus priežiūra palengvėja arba rezultatai pagerėja, "taip" - prekė tikrai nebūtina, įsigyta įdomumo ar eksperimento dėlei. Atsižvelgiant į šiuos žymėjimus pateiktos trys galutinės sumos - pilna mano sumokėta, kaina atsisakius įdomumo prekių (pažymėtų "taip") ir kaina atsisakius įdomumo bei patogumo prekių (pažymėtų "galbūt" ir "taip"). Kadangi didžiąją dalį sudaro šiltnamio kaina, pateikiau sumas be jos, tai padės objektyviau įvertinti išlaidas.

 
 
Daiktas Kaina, Lt Ar buvo galima atsisakyti? Komentaras
Sėklos 100,00 ne  
Daigykla 4,00 galbūt Daiginimui galima panaudoti įvairius plastikinius indus nuo produktų. Tačiau jie nėra patogūs – skirtingų dydžių, nesublokuoti, dažniausiai per didelį, kad būtų galima sėti po vieną sėklą, sėjant grupėmis vėliau sunkesnis daigų atskyrimas.
Padėklai daigyklai ir vazonams 15,00 galbūt Taip pat galima panaudoti nupjautus plastikinius indus.
Žymėjimo lentelės 15,00 galbūt Galima rašyti ant sėjos indų, priklijuoti popieriaus juosteles.
Substratas sėjai 5,00 ne Sėjai paprastai reikia neutralaus durpių substrato be priemaišų, tokį patiems gauti sunku. Tinka ir paprastas dirvožemis, bet nerekomenduojamas.
Vazonai persodinimui 10,00 galbūt Galima panaudoti indus nuo produktų, tačiau ne visada įmanoma surinkti reikiamą kiekį.
Substratas persodinimui 10,00 galbūt Esant galimybei galima prisikasti.
Mini šiltnamis 130,00 taip Pirkau jį platesniam panaudojimui – tiek pomidorams, tiek įvairių gėlių daiginimui ir auginimui.
Šiltnamis 2450,00 ne Ne kiekviena vasara Lietuvoje palanki pomidorams, tad norint užtikrinti rezultato, šiltnamis reikalingas. Kitas klausimas, tai šiltnamio pasirinkimas, jis gali kainuoti nuo 100lt iki 10000 lt, priklausomai nuo norų ir galimybių.
4 automatiniai langų atidarytuvai 400,00 galbūt Atidarytuvai nėra būtini, jei šiltnamis stovi kieme ir esate pasiruošęs kiekvieną dieną atidaryti ir uždaryti langus.
Rasojanti žarna 70,00 taip Ši žarna buvo pasirinkta tam, kad būtų galima automatizuoti laistymą. Tačiau laistyti galima ir paprasčiausiais metodais – laistytuvu.
Pagalbinės žarnos 10,00 taip Reikalingos rasojančios žarnos pajungimui.
Žarnų sujungimai 20,00 taip Reikalingi rasojančios žarnos pajungimui.
Bačka vandeniui 50,00 ne Pomidorams (ir kitoms daržovėms) vanduo turėtų būti įšilęs bent iki aplinkos temperatūros, tad bačka labai rekomenduojamas dalykas.
Lysvių ribotuvas 20,00 taip Pirktinis ribotuvas buvo pasirinktas tik patogumo sumetimais, tam galima panaudoti lentas, plytas ir pan.
2 drėgmės matuokliai 25,00 taip Įgyti įdomumo dėlei. Drėgmę lengvai galima pamatuoti ir pirštu.
Dirvožemio testai 30,00 galbūt Norint žinoti kokių priedų trūksta dirvožemyje, jį testuoti rekomenduojama.
Substratas dirvos pagerinimui 28,00 taip Pagerinimui galima naudoti įvairias organines atliekas, savo pasigamintą kompostą.
Mulčas 30,00 galbūt Mulčas būtinas, tačiau tam tinka įvairios namų ūkio atliekos – pjauta žolytė, pjuvenos. Tokios galimybės neturėjau, tad teko pirkti.
Birios trąšos 8,00 galbūt Gali būti pakeistos organiniais priedais – mėšlu, kompostu, dilgėlių raugu ir panašiai.
Sliekų humuso ekstraktas 13,00 taip Nupirktas įdomumo dėlei – knietėjp išbandyti nestandartinį produktą.
Purkštuvas 10,00 taip Reikalingas humuso ekstrakto purškimui.
Sliekai 30,00 taip Pirkti įdomumo dėlei, dažnai darže pakanka ir “vietinių” gyventojų.
Bambukinės lazdos parėmimui 40,00 taip Pirkinys, dėl kurio labiausiai gailiuosi :) Suklaidino prekybos centre užrašytos kainos, nupirkau nedaug, sumokėjau labai brangiai.
Metaliniai žiedai pririšimui 15,00 galbūt Rišimui galima panaudoti atliekamas virveles, skudurus. Tačiau šie žiedai tikrai labai patogūs.
Virvė pririšimui 6,00 ne Eilėje prie šiltnamio sienos neužtenka aukščio kuolams, tad teko rišti virvėmis.
Min max termometras 50,00 taip Nupirktas įdomumo dėlei. Kita vertus naudinga stebėti temperatūros svyravimus, remiantis šia informacija galima rinktis vėdinimo/šildymo intensyvumą.

Suma

  Kaina Lt, su šiltnamiu Kaina Lt, be šiltnamio
Mano sumokėta kaina 3594 1144
Kaina atsisakius “įdomumo” priedų (pažymėtų "Ar buvo galima atsisakyti?" = "taip") 3148 698
Kaina atsisakius "įdomumo" ir rekomenduojamų priedų (pažymėtų "Ar buvo galima atsisakyti?" = "taip" ir "galbūt") 2611 161