Nuvažiavau liepos 1 dieną aplankyti šiltnamio ir staigmena! Radau paraudusį Bloody Butcher. Apie juos net rašoma - jei pavargsti laukti eilinių pomidorų, išbandyk šituos! Kurioziškas veislės pavadinimas (išvertus iš anglų kalbos - kruvinasis skerdikas), gi jis pats bus paskerstas ir suvalgytas. 

Antrasis manau pradės nokti Heartbreaker (širdžių daužytojas;na jei į širdį per skrandį, tai gal ...), nes jau senokai viščiuko širdelės formos vaisių kekės kaba. Kiti krūmai dar tik mezga ir augina savo karolius, panašu, kad jų teks palaukti ilgėliau. Ypač esant tokiems vasariškiems orams. Tokie vasariški, kad net šiltnamio automatiniai stoglangiai ne visada atsidaro ... Kas reiškia, kad viduje temperatūra žemesnė už 24 laipsnius.

Kuo dar ypatinga liepa pomidorų augintojams? Ogi tai pats intensyviausias rišimo ir skabymo periodas. Rodos tik spėk nusisukti, jau kokia pažastis užžėlė ar stiebas nusviro. Vieną pariši, jau virsta kitas. Riši-skabai-riši-skabai. Norintiems šito išvengti, rekomenduojami žemaūgės veislės. Tik kad dauguma įdomesnių pasirodo besančios aukštaūgės. Taip pat nepamirškite šalinti pažeistus lapus (pakeitusius spalvą, padžiūvusius, pažeistus), o pradėjus formuotis pomidorų  kekėms, nuskinti ir sveikus lapus. Kaip tai daryti galite paskaityti čia. Neblogą diskusiją apie tai rasite ir pomidorų forume.

Dėl intensyvaus augimo, dažniausiai šiuo periodu pradeda reikštis ir įvairių medžiagų trūkumai. Stebėkite augalus ir identifikuokite ar nepasirodė kokie įtartini požymiai. Galimų nesklandumų aprašymus rasite čia Šiuo laikotarpiu pomidorai ypatingai nori kalcio, jo trūkstant vaisių galai pradeda juoduoti.

Kiekvienais metais mano pomidorus užpuola dėmėtligė. Ypatingų apsaugos priemonių nuo jos nėra, tik rinktis atsparias veisles bei gerai vėdinti šiltnamį. Papildomai nupirkau mimozų ekstrakto , kuris stiprina augalus ir didina jų atsparumą. Preparato aprašymas skamba gan bendrai ("vario trūkumui pašalinti ir ligų prevencijai") ir rezultato garantijų nėra, tačiau juk ir placebas padeda pasijusti geriau :) Visgi varis yra laikomas neblogu fungicidu, tad efekto tikiuosi. Svarbu purkšti nelaukiant kol liga pasirodys ir daryti tai reguliariai. 

Na ir pabaigai, ne visai į temą. Mini reportažas iš namų palangės, štai kas nutinka, kai substratas nėra labai kokybiškas. Nesitikėjau, kad pirktiniame bus kokių nors sėklų. Iš pradžių net nesupratau, kas išdygo, leidau paaugti. Kai vieną dieną nutvilkė ranką, supratau, kas per gražuolė čia :) Prie tropinių tilandsijų bei orchidėjų labai tinka :)