Praėjo maždaug dvi savaitės po pomidorų perkėlimo į šiltnamį. Kadangi beveik viskas automatizuota, net neįdomu darosi :) patys auga. Langai darinėjasi kaip reikia, lašinė žarna nuolat pajungta ir palaiko pastovią panašią drėgmę. Kartą per savaitę užsuku kraną, kad žemė padžiūtų, pomidorams taip reikia. Užsakiau programuojamą kraniuką, kuris retkarčiais išjungs vandenį, tad ir šitai bus daroma be pagalbos :) Per savaitę išvarva tik apie 50 litrų vandens, todėl bačkos papildymas reikalingas tik kartą per savaitę ar dvi. Daigų yra apie 30, rodos mulčius savo vaidmenį atlieka puikiai. Dar vienas naujas pagalbininkas – minimalios ir maksimalios temperatūros termometras, matuoja ir viduje, ir lauke. Panašu, kad naktį viduje yra tik 2 laipsniais šilčiau. Šis parodymas nėra labai netikėtas, atidarytuvai neleidžia pilnai uždaryti lango, greičiausiai per juos ir prarandama nemažai šilumos. Dabar jie užsandarinti gumomis, stebėsiu rezultatus.

Automatinis lango atidarytuvasAutomatinis lango atidarytuvasMin Max termometras
 

Daigų augimas

Patys pomidorai auga kaip ant mielių. 5 dienas neteko apsilankyti šiltnamyje, atvykus rezultatas apstulbino. Stiebai kaip reikiant paūgėję, nemažai naujų lapų, jie didžiuliai, žali. Žiedų taip pat nemažai, pereinu per visus, pavibruoju :) Įspūdingi Black Russian ir Delizia žiedai, panašūs į saulėgrąžas. San Marzano lapai platūs, gerokai išsiplėtę į šonus. Pradedu manyti, kad truputį per tankiai susodinau daigus. Na bet į viršų dar vietos pakankamai :) Perun atvirkščiai, lapų vėduoklės siaurutės. Pasinaudojau vienos forumo dalyvės idėja ir tarpuose tarp didžiųjų pasodinau vazoninių pomidorų Vilma ir Minibel. Jie žemučiai, kompaktiški ir niekam netrukdo. Tręšimui pasirinkau sliekų humuso ekstraktą, purškiamas ant lapų. Nekantrauju pamatyti kaip veikia.

Black Russian žiedasSan MarzanoPerunMinibel
 

Stiebų rišimas

Pomidorų eilė, esanti arčiau tako, paremta bambukinėmis lazdomis. Šioje vietoje šiltnamio stogas yra aukščiausiai. Daigai pririšti metaliniais žiedeliais, jie labai patogūs – lankstūs, lengvai uždedami, galima formuoti norimo ilgio grandinėlę. Antra eilė pririšta virvėmis prie stogo. Vienas galas pritvirtintas tiesiai prie pomidoro stiebo, kitas prie skersinio viršuje. Pomidorui augant jis vyniojamas apie virvę kiek reikia.

Parišti pomidoraiPomidoras pririštas žiedaisPomidoras pririštas virvePomidoras pririštas virve 2
 

Eksperimentai

Paprikos

Kai darbai patys dirbasi, atsiranda laisvo laiko, kyla naujos idėjos :) Pamaniau, kad reikia kaip nors išnaudoti erdvę virš bačkos, ten tikrai nemažai vietos. Labai tinkamas kandidatas – paprikos. Jos žemaūgės, labai skaniai dera su pomidorais. Ant bačkos uždėjau lentyną (baldinių plokščių atraižos po kelis litus), padėklus išklotus kapiliariniais kilimėliais, į juos paprikų vazonai. Kilimėliai sumerkti į lovelius su vandeniu, taip po truputį drėkina augalus. Kad žemė smarkiai negarintų vandens, užmulčiavau vazonus pjauta žolyte.

 

Kitas eksperimentas – kabantys pomidorai. Radau daugybe šaltinių užsienio internetiniuose puslapiuose apie šį būdą. Panašu, kad jį naudoja ir mėgėjai, ir komerciniai augintojai. Idėja paprasta – pomidoras sodinamas aukštyn šaknimis ir pakabinamas. Nurodomo privalumai – sunkūs labai ir vaisiai nesveria stiebo, jis gali laisvai augti į ūgį, nepasiekia neskraidantys kenkėjai, gerai aeruojasi šaknys, lengva paduoti trąšas ir vandenį tiesiai šaknims. Turėjau kelis atliekamu daigus ir nusprendžiau vieną „pakabinti“. Sodinimui naudojau išverstą maišą nuo substrato, subadžiau jį, padariau skylę daigui, pripildžiau žemėmis, užklijavau lipnia juosta ir pakabinau grandinėlių pagalba. Kol kas daigas riečiasi aukštyn, bet pasak šaltinių su laiku turėtų vis labiau svirti žemyn. Daugiau apie šį būdą diskutuojame pomidorų forume.

Kandidatas į maišąMaišas sodinimuiSodinimas į maišąKabantis pomidoras