Atrodo ne taip seniai (balandžio 15 dieną) pomidorai buvo persodinti, o jau nebeišsitenka :) Pasirodžius saulei ir šilumai auga viskas lyg ant mielių. Na išskyrus nuskriaustuosius, kurie gyvena po lempom, jų progresas ne toks, kaip tikėtasi.

Na bet apie viską nuo pradžių. Kadangi į vazonus buvo įmaišyta gan nemažai komposto, pagal planą, maistinių medžiagų turėjo užtekti maždaug 2 savaitėms. Nors labai akivaizdžių simptomų nebuvo, praėjus savaitei su trupučių, vis gi nusprendžiau pradėti maitinimą. Reakcija buvo labai akivaizdi, ryte nuleistais lapais stovėję pomidorai po pietų buvo pasitempę it kareivukai. Vienodai gerai suveikė ir organinės (bohumuso ekstrakatas), ir mineralinės trąšos.

 

Netręšti pomidoraiPatręšti pomidorai
 

Kol nebuvo vasarinių karščių, saulę daigai matė tik pro langus. Kadangi palangių kiekis ribotas, pakaitomis daigynai stovėjo ant rytinės, pietrytinės ir pietinės palangės. Kai temperatūra perkopė 20, leidau pasimėgauti balkonu. Gal buvo per daug drąsu iš karto visai dienai palikti ant tiesioginės pietinės saulės, tačiau prasidėjo augimas lyg ant mielių.

Pomidorai balkone

Deja lempos neveikė augimo taip gerai, kaip planuota. Pomidorai labai stiebiasi link jos, dėl to kotas ir lapai labai ištįsę. Nepagelbėja net aukščio keitimas, pakėlus lempas, daigai tuoj pat kelia lapus kartu ir net pradeda remtis. Kadangi sudėtos skirtingos veislės, vienos aukštesnės, kitos žemesnės, sunkoka pritaikyti šviestuvo lygį. Gerai, kad LED lemputės beveik nekaista, tad nudeginimų nėra. Peršasi išvada, kad įsigytas šviestuvas tinka tik kol daigai nedideli, lapų nedaug, jie neužstoja vienas kito, tad nekonkuruoja dėl šviesos ir nesistiebia. Ankstyvą pavasarį, kol nėra pakankamai saulės, padeda pratęsti pomidorų diena :) Tačiau vėliau, natūrali veikia daug geriau. Nepamirškite, kad kalbama ne apie profesionalų švietuvą, o pabandymui nupirktą nebrangią kinišką prekę. Apačioje naujausios darytos nuotraukos, rezultatas akivaizdus. Na bet, kadangi eksperimentas pradėtas, reikia baigti jį iki galo. Žiūrėsime kaip "lempiniams" seksis vytis "saulės" draugus šiltnamyje.

Natūraliai auginti pomidoraiPomidorai auginti po lempa
 

Kadangi tręšimas kol kas vyksta tik kiek daugiau nei savaitę, dar nelyginau organinių ir mineralinių trąšų poveikio. Tai padarysiu prieš transportaciją į šiltnamį. Kuri vyks tikrai netrukus. Sekite naujienas!

 

Beje vėjas nuplėšė vieną darinėjamą šiltnamio langą :( Mokykitės iš kitų klaidų, nepalikite laisvai besidarinejančių langų per vėtras (ir per visą žiemą)!